maandag 9 mei 2011

Quiet Period

Easter term = Exam term. De alles of niets examens komen eraan en dat betekent: Stress! Want dan komt iedereen erachter, ongeacht hoe hard die de rest van het jaar gewerkt heeft, dat er altijd nog heel veel de doen is en dat de tijd tot de examens altijd te kort is. En een student in Cambridge denkt dat natuurlijk niet: ach, komt wel goed. 5.5 moet wel lukken. Nee, dat betekent, dat er hard gewerkt gaat worden. Heel hard.

Afgelopen week kreeg ik een brief in mijn postvakje met daarop de regels voor de 'quiet period' die op dat moment inging. Van nu af aan tot zo ongeveer eind juni staat Christ's in het teken van de examens en van hard studerende studenten. 's Avonds mag er buiten niet meer hard gepraat worden en ook overdag moet het zo rustig mogelijk blijven. Muziek aanhebben in je kamer mag alleen op een zodanig volume dat het buiten je kamer absoluut niet hoorbaar is. Er mag slechts 1 gast per persoon mee naar de bar worden genomen, groepen zijn niet meer welkom. Als de bar dicht gaat moet iedereen direct weg en mag niet in first court blijven staan praten. Mocht de bar toch overlast veroorzaken kan worden besloten dat deze de rest van het term niet meer opengaat.

Klinkt saai en dat is ook de bedoeling. Er moet nou eenmaal gestudeerd worden. Toch is het zeker niet vervelend bedoeld en ik had een beetje verwacht dat ook vanuit college de druk om te studeren zou worden opgevoerd, omdat het ook voor het college van belang is als mensen goede cijfers halen. Druk om hard te studeren is er genoeg. Vanuit docenten, mede-studenten, maar voornamelijk gewoon vanuit mensen zelf, omdat ze zelf graag goede cijfers willen halen. College doet z'n best om ons zowel te helpen als ook een beetje tegen onszelf te beschermen.

De studiefaciliteiten zijn verruimd. Naast de college bibliotheek zijn er ook een aantal andere ruimtes als studiezaal ingericht, zodat er genoeg ruimte voor iedereen is. Maar ze zorgen er ook voor dat er bij deze studieruimtes ook een ruimte in de buurt is waar mensen even pauze kunnen nemen, wat kunnen drinken en kunnen praten. Ik zit zelf meestal in de bibliotheek en daar komt iedere middag om 3 uur precies de bibliothecaresse de tafeltjes langsloopt en iedereen vertelt dat ze beneden limonade en koekjes voor ons heeft neergezet en ons aanmoedigt om even pauze te nemen.

Het zwembad, vorige zomer.
Ook stond in dezelfde brief waar de regels in stonden ook dat de openingstijden van de fellows garden werden verruimd, zodat we ook daar konden studeren of gewoon lekker van het zonnetje konden genieten. En daar is het inderdaad ook een prachtige plek voor. Komend weekend gaat ook het buitenzwembad van het college open en, hoewel het voorlopig nog wel koud zal zijn, worden we ook van harte aangeraden daar af en toe een duik in te nemen.
Trouwens ook wel prettig. Toeristen zijn ook niet meer welkom in college. Ook weer een irritatie minder. Hoewel ze nu wel vaak de poort blokkeren, doordat ze allemaal bij de ingang blijven staan en vanaf daar foto's nemen. Maar toch, het is een verbetering.

Het is dan dus misschien wel hard werken deze weken, maar ze doen hun best om het toch zo aangenaam mogelijk voor ons te maken. Ik had het zeker veel slechter kunnen treffen. Ik heb bijvoorbeeld verhalen gehoord over hoe exam term er slechts een paar jaar geleden aan toe ging in Christ's. Zo mocht er bijvoorbeeld helemaal niet gepraat worden buiten. De bar ging iedere avond al om 8 uur dicht in plaats van 11 uur. Er waren schijnbaar zelfs douches in bij de bibliotheek, zodat mensen niet daarvoor terug naar hun kamer hoefden en het wordt nog erger: mensen sliepen in de bieb en hadden daar slaapzakken voor liggen. De laatste zelfmoord van een student van Christ's was schijnbaar in 2006 en in de jaren daarvoor is dat vaker voorgekomen.

Met de komst van een nieuwe Senior Tutor drie jaar geleden is er flink wat veranderd en is de sfeer een stuk relaxter geworden. Relatief natuurlijk.
Buiten college merk je ook wel flink verschil. De clubs worden veel minder druk bezocht en een aantal speciale studentenavonden stoppen gewoon een paar weken, omdat ze nu toch niet rendabel zijn. De meeste sporten zijn ook gestopt. Dat vind ik dan wel weer een beetje raar, want het is juist wel lekker om af en toe te kunnen sporten als ze verder steeds aan het studeren bent. Toevallig is er precies 1 grote sport die wel gewoon doorgaat alsof er niks aan de hand is. Op een of andere manier lijken roeiers het namelijk juist weer helemaal niet nodig te vinden om zoveel mogelijk tijd vrij te maken om te studeren. Sterker nog, het aantal trainingen per week wordt juist alleen maar opgeschroefd. Zo traint het eerste vrouwenteam nu zo'n 7-8 keer in de week en de mannen krijgen het zelfs voor elkaar om het toch wel flink belachelijke aantal van 11 trainingen in een week te proppen. Volgens de filosofie dat ieder moment dat je niet studeert je wel kunt roeien.

Ik dacht het zelf iets rustiger aan te gaan doen in het tweede team, totdat bleek dat we eigenlijk net zoveel gingen trainen als dat ik vorig term ook al deed. Hoe leuk ik het ook vind, het mocht wat mij betreft nu voor de komende weken toch wel wat minder. Bij de mannen is er een jongen die minder wilde trainen uiteindelijk uit de ploeg gestapt, omdat er absoluut niet over minder trainen te praten viel. Bij ons is er uiteindelijk enigszins een compromis gevonden waar ik me in kan vinden. Maar goed, ik zit nu in een ploeg die een grote kans maakt om het een ander te gaan winnen en een paar keer te gaan bumpen. Dan ben je toch net wat eerder bereidt er wat meer tijd voor op te geven. En ach, het is ergens ook wel fijn natuurlijk om een excuus te hebben om niet te studeren en in plaats daarvan aan een soort actieve manier van zonnebaden doet. Totdat ik over een weekje of vijf werkelijk gewoon in het gras zonder zorgen van de zon kan genieten, vind ik dit wel een prima alternatief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten