woensdag 6 oktober 2010

Matriculation

Een member of college ben je niet direct op de dag dat je hier aankomt of de dag dat je studie begint. Het is een bijzondere gebeurtenis om officieel lid te worden van je college, want je zult het blijven voor de rest van je leven. Cambridge zou Cambrdige dus niet zijn als een gebeurtenis als deze niet gepaard ging met de nodige tradities. Cambridge zou ook lang niet zo leuk zijn als gebeurtenissen als deze niet gepaard gingen met de nodige tradities.

Matriculation is hoe ze het officieel lid worden hier noemen. Dat komt van het latijnse woord voor de rol waar je hier vroeger je naam op moest schrijven en dan was je lid. Zo is ons verteld.

Het meest opvallende aan matriculation in de kleding die je draagt. Je draagt hier namelijk de traditionele gown. Een soort zwart gewaad wat je hier als student of, in een andere versie, als professor hier bij officiele gelegenheden hoort te dragen. Daaronder draag je als man een pak en als vrouw een witte blouse met zwarte rok (die niet te kort mag zijn uiteraard).

Alle eerstejaars, uitwisselingsstudenten (dat zijn er maar een paar) en masterstudenten die hun eerdere studie ergens anders hebben gedaan gaan in deze outfit met z'n allen op de foto. Dat zijn flink wat mensen op een foto, dus voordat iedereen netjes uitgelijnd en op alfabetische volgorde staat is het flink wat gedoe. Maar dan heb je ook wat.



Alle namen komen bij de foto in het register zodat alle leden terugtevinden zijn. Ik neem wel aan dat de foto die wordt bewaard een wat hogere resolutie heeft, want hier kan je vrij weinig mee natuurlijk.

's Avonds was er dan het Matriculation Dinner. Het diner waarvan mij verteld werd dat het het beste eten zou zijn wat ik hier in mijn tijd bij het college zou krijgen. Het was dan ook erg goed met dingen als zalm en eend en volop wijn. En het was in Formal Hall, de prachtige 16e eeuwse eetzaal die we hier in Christ's hebben. Dat was al een hele ervaring op zich natuurlijk.

Als laatste onderdeel van Matriculation was er dan nog het tekenen van het matriculation register. Je kreeg een formulier waarop je je gegevens moet controleren en nog wat dingen moest invullen. Onderaan moest je je geboortedatum invullen. Daarnaast was een kopje met datum van overlijden. Dit mochten we nog openlaten. Ik heb het formulier ondertekend en ben nu dus officieel en voor de rest van mijn leven lid van Christ's College.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten